NNPC Recruitment Past Questions & Answers – English Language

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
The NNPC recruitment past questions and answers will go a long way to prepare you for the forthcoming NNPC Recruitment Examination.

English Language Past Questions And Answers

Which of the following words can be formed from the words in capital.
1)        FINGERPRINTING
A. Finger
B. Printings
C. Fern
D. Granite
Answer C
2)      MADELEINE A. Deed
B. Date
C. Elder
D. Line
Answer D
3)      ENVANGELISM A. manager
B. Glid
C. Slim
D. Ever
Answer C
4)      DICTATION A. Icon
B. Tate
C. Ione
D. Data
Answer A
5)      ECONOMICS
A. Economical
B. Come
C. Cooks
D. Song
Answer B
In law, trespass can be: the criminal act of going into somebody else’s land or property without permission of the owner or lessee; it is also a civil law tort that may be a valid cause of action to seek judicial relief and possibly damages through a lawsuit. In some jurisdictions trespassing is an offence or misdemeanour covered by a criminal code. In other jurisdictions, it is not considered a crime or penal in nature, property is protected from trespass under civil law and privacy acts. In England and Wales, despite the prevalence of notices asserting that “trespassers will be prosecuted”, unless the trespass is aggravated in some way, it will only be a civil wrong. Although criminal and civil trespass
laws vary from jurisdiction to jurisdiction, most have the following facets in common: Property owners and their agents (for example, security guards) may only use reasonable force to protect their property. For example, setting booby traps on a property to hurt trespassers or shooting at
trespassers are usually strictly forbidden except in extreme circumstances. Not all persons seeking access to property are trespassers. The law recognizes the rights of persons given express permission to be on the property (“licensees”) and persons who have a legal right to be on the property (“invitees”) not to be treated as trespassers. For example, a meter reader on the property to read the meter is an invitee, as would be a travelling salesperson, or a police officer seeking to execute a warrant.
6)      It is very difficult to successfully prosecute someone for trespass. A. True
B. False
C. Can’t say
Answer : C
7)      Property is only ever protected from trespass under civil law and privacy acts.
A. True
B. False
C. Can’t say
Answer :B
8)      In Texas it is legal to use deadly force against trespassers after dark.
A. True
B. False
C. Can’t say
Answer : C
9)      Invitees are people who have been specifically invited onto the property by
the owner.
A. True
B. False
C. Can’t say
Answer : B
10)    Aggravated trespass is a civil wrong and offenders cannot be prosecuted
A. True
B. False
C. Can’t say
Answer : B
Identify the relationship between the word pair in the question.
Select the answer where the word pair shown has the most similar relationship.
9)      deplete : decrease
A. shun : avoid
B. overlook : find
C. danger : evade
D. like : detest
Answer : A
Explanation : Deplete and decrease are synonyms. Shun and avoid are synonyms.
10)    anaesthetic : numb
A. vaccine : virus
B. disease : drug
C. sedative : drowsy
D. action : lunacy
Answer: C
Explanation : An anaesthetic makes something numb. A sedative makes something drowsy.
11)      corrode  : acid
A. shoal : bird
B. ocean : wave
C. pack : cat
D. pod : dolphin
Answer : D
Explanation: Heard is the collective noun for cows. Pod is the collective noun for dolphins.
12)    evaporate : vapour
A. centrifuge : gas
B. petrify : stone
C. saturate : fluid
D. corrode : acid
Answer : B
Explanation : Vapour may be the result of evaporation. Stone may be the result of petrifaction.
13)    welt : blow
A. fall : height B. strike : pain C. stain : spill D. throw : fly
Answer : C
Explanation : A welt is the result of a blow. A stain is the result of a spill.
14)    paltry is to substantial as acute is to ——- A. angle
B. redundant
C. obtuse
D. sharp
Answer: C
Explanation : Paltry and substantial are opposites. Acute and obtuse are opposites.
15)    chapter is to book as color is to ——-
A. hue
B. artist
C. palette
D. spectrum
Answer : D
Explanation : A book is divided into chapters. A spectrum is divided into colors.
16) liability is to asset as expenditure is to ——- A. income
B. payments
C. benefit
D.costs
Answer : A
Explanation : Liability and asset are opposites. Expenditure and income are opposites.
17) sculptor is to marble as painter is to ——- A. easel
B. artist
C. canvas
D. brush
Answer : C
Explanation : A sculptor works with marble. A painter works with canvas.
18) hold is to hatch as room is to ——- A. ship
B. window
C. space
D. door
Answer : D
Explanation : A hatch is the entrance to a hold. A door is the entrance to a room.
Instruction: Identify the relationship between the word group in the question.
Select the answer which fits best with the group.
19)    nile, amazon, rhine
A. baltic
B. michigan
C. danube
D. victoria
Answer: C
Explanation: These are all rivers.
20)    snake, lizard, tortoise
A. frog
B. crocodile
C. newt
D. toad
Answer : B
Explanation: These are all reptiles.
21)    capricorn, aries, aquarius
A. gemini
B. zodiac
C. andromeda
D. astrology
Answer : B
Explanation: These are all signs of the zodiac.
22)    ash, beech, elm
A. pine
B. Cactus
C. ivy
D. Oak
Answer : D
Explanation: These are all deciduous trees.
22)    diamond, ruby, sapphire
A. gold
B. emerald
C. platinum
D. pearl
Answer : B
Explanation: These are all gemstones.
Identify the relationship between the word pair in the question.
Select the answer where the word pair shown has the most similar relationship.
23)    submerge : dip
A. avoid : evade B. dismiss : ban C. plead : ask
D. crave : covet
Answer : C
Explanation: To submerge is the extreme of to dip. To plead is the extreme of to ask
24)    bulky : streamlined
A. cluttered : neat
B. sleek : fast
C. bloated : sink
D. light : massive
Answer : A
Explanation: If something is bulky, it cannot be streamlined. If it is cluttered it cannot be neat.
25)    rook : chess
A. cricket : ball
B. chip : poker
C. football : goal
D. swing : golf
Answer : B
Explanation: A rook is used in a game of chess. A chip is used in a game of poker.
26)    satchel : bag
A. foot : shoe
B. cup : mug
C. hand : glove
D. top : hat
Answer : D
Explanation : A satchel is a type of bag. A top hat is a type of hat.
27)    cohesion : unity
A. belief : denial
B. dearth : scarcity
C. fear : unknown
D. death : famine
Answer : B
Explanation: Cohesion leads to unity. Dearth leads to scarcity.
28)    Choose the word most nearly opposite in meaning to – heed
A. ignore
B. express
C. converse
D. attend
Answer : A
30)    Choose the word most nearly opposite in meaning to – frustrate
A. mollify
B. pacify
C. encourage
D. irritate
Answer : C
31)    Choose the word most nearly opposite in meaning to – abandon
A. keep
B. discover
C. recover
D. locate
Answer : A
32)    Choose the word most nearly opposite in meaning to – mordant
A. serene
B. gentle
C. penetrating
D. acerbic
Answer : B
33)    Choose the word most nearly opposite in meaning to – dissonance
A. note
B. conformist
C. chord
D. harmony
Answer : D
34)    Choose the word most nearly opposite in meaning to – refute
A. believe
B. prove
C. allow
D. contradict
Answer : B
35)    Choose the word most nearly opposite in meaning to – sedentary
A. exciting
B. inanimate
C. wearisome
D. active
Answer : D
36)    Choose the word most nearly opposite in meaning to – compromise
A. confrontation
B. concession
C. indulgence
D. allowance
Answer : A
37)    Choose the word most nearly opposite in meaning to – opulence
A. magnanimity
B. abstinence
C. moderation
D. poverty
Answer : D
38)    Choose the word most nearly opposite in meaning to – deliberate
A. purposeful B. conscious C. accidental D. intentional
Answer : C
39)    Choose the word most similar in meaning to – mesmerize
A. contradict
B. fascinate
C. attack
D. confuse
Answer : B
40)    Choose the word most similar in meaning to – quirky
A. appreciation
B. ungrateful
C. interruption
D. peculiar
Answer : D
41)    Choose the word most similar in meaning to – exonerate
A. deteriorate
B. convey
C. deliberate
D. absolve
Answer : D
42)    Choose the word most similar in meaning to – consecrate
A. dedicate
B. decay
C. appease
D. plead
Answer : A
43)    Choose the word most similar in meaning to – lament
A. mourn B. impulse C. peril
D. fraud
Answer : A
44)    Choose the word most similar in meaning to – manipulate
A. gerrymander B. condescend C. conciliate
D. deviate
Answer : A
45)    Choose the word most similar in meaning to – abstruse
A. simple
B. unadorned
C. painful
D. perplexing
Answer : D
46)    Choose the word most similar in meaning to – incorporeal
A. unbiased
B. insubstantial
C. deceptive
D. agricultural
Answer : B
47)    Choose the word most similar in meaning to – undermine
A. subvert
B. demand
C. depreciate
D. dishearten
Answer : A
48)    Choose the word most similar in meaning to – ignominious
A. thorough
B. senseless
C. discomfiting
D. vague
Answer : C
49)    Which word means – to waste away; to wither
A. atrophy
B. shrink
C. desiccate
D. contract
Answer : A
50)    Which word means – to understand; to figure out
A. dissemble B. improvise C. Cosset
D. fathom
Answer : D
Share.

About Author

Leave A Reply

Open

Close